La Llei permet a l'empresari modificar les condicions establertes al contracte de treball, podent realitzar inclús variacions substancials quan es donen provades raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, tenint esta consideració de substancials les que afecten a les següents matèries:
a) Jornada de treball.Per dur a terme estes modificacions és necessari, tal com estableix l'art. 41 de l'Estatut dels Treballadors ("ET" des d'ara) que l'empresari comunique la seua decisió per escrit al treballador amb una antelació mínima de 15 dies, qui podrà, en cas de disconformitat, impugnar-la en el termini de 20 dies hàbils a contar des de la notificació. La citada impugnació es farà directament davant el Jutjat Social competent sense necessitat d'acudir a la conciliació administrativa prèvia de l'SMAC segons disposa l'art. 64.1 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social, seguint-se una tramitació judicial urgent regulada als arts. 138 i següents de la mateixa norma.
b) Horari i distribució del temps de treball.
c) Règim de treball a torns.
d) Sistema de remuneració i quantia salarial.
e) Sistema de treball i rendiment.
f) Funcions, quan excedeixen els límits de la mobilitat funcional
Excepte quan la modificació afecte al sistema de treball i rendiment (lletra "e" anterior), el treballador podrà optar per rescindir el seu contracte si aquella li resulta perjudicial, tenint dret en este cas a una indemnització de 20 dies de salari per any treballat amb el límit de 9 mesos. Vàries són les qüestions a destacar:
1.- La rescissió del contracte opera sense intervenció judicial amb la sola manifestació del treballador a l'empresa. Convé que dita manifestació es faça per un mitjà fefaent, per exemple, a través de burofax. No obstant això, si l'empresa no presta la seua conformitat amb la decisió, el més prudent és que el treballador continúe al seu lloc de treball i planteje davant el Jutjat competent una demanda per tal que es reconega la rescissió indemnitzada del contracte.
2.- El perjudici al treballador, que com hem vist, es pressupòsit d'este dret a la rescissió indemnitzada, no es presumeix amb la modificació i serà càrrega d'este al·legar-lo i acreditar-lo, exigint-se jurisprudencialment que el perjudici siga real, objectivament constatable i de certa consideració.
3.- La Llei no fixa un termini per exercir el dret que comentem, però el Tribunal Suprem a la STS de 29 d'octubre del 2012 va establir que el termini és el general d'un any des de l'efectivitat de la modificació. Tot i això, es recomanable exercir el dret quan més aviat millor dins el termini de 15 dies des de la notificació.
4.- En cas d'insolvència o concurs de creditors de l'empresa, hi ha que tindre en compte que el FOGASA NO es farà càrrec del pagament de la indemnització al no figurar dins les prestacions establertes a l'art. 33.2 de l'ET.
Per altra banda, si la modificació es practica per l'empresa sense complir el que disposa l'art. 41 de l'ET, i a més d'això es lesione la dignitat del treballador, este podrà sol·licitar directament l'extinció judicial del seu contracte amb una indemnització equivalent a la de l'acomiadament improcedent segons preveu l'art. 50.1.a) de l'ET. Hem de fer ací igualment dues precisions:
1.- L'afectació de la dignitat deu ser al·legada i acreditada per part del treballador, tenint en compte que la "dignitat personal i professional" és un concepte indeterminat que haurà de ser delimitat atenent al cas concret, segons té declarat el Tribunal Constitucional.
2.- El termini de prescripció d'aquesta acció resolutòria és el general d'un any segons té establert el Tribunal Suprem (STS de 24 de març de 1988, 20 març 1990, 1 juny 1990).
Comentarios
Publicar un comentario