La gent del Dret i totes aquelles persones que s'hagen aproximat a la recerca de jurisprudència han pogut comprovar que entre les referències que facilita el Centre de Documentació Judicial espanyol es troba una anomenada "ECLI". Es tracta d'una referència europea d'identificació de jurisprudència promoguda des del Consell de la Unió Europea en unes Conclusions que es varen publicar al Diari Oficial el 29 d'abril del 2011, i que significa "European Case Law Identifier".
Justificava el Consell la necessitat d'establir un identificador europeu dient que en el pla nacional existeixen diversos sistemes d'identificació, uns determinats pels òrgans jurisdiccionals i altres propis del venedor [de bases de dades, les quals] inventen en alguns casos el seu propi sistema d'identificació i, en altres, reutilitzen un o més dels sistemes de numeració nacionals. Així doncs, la consulta i la citació de jurisprudència en el context transfronterer resulten particularment difícils: els identificadors que es deriven d'un sistema poden no ser compatibles amb altres sistemes. Per tot això es considerava que hauria emprar-se per a la identificació de les resolucions judicials un identificador estàndard que resulte reconeixible, llegible i comprensible tant per a les persones com per als sistemes informàtics, i que siga compatible amb les normes tecnològiques. Alhora, és convenient que els sistemes nacionals d'identificació d'assumptes puguen funcionar en paral·lel amb esta norma europea, i també que una norma europea puga servir com a única norma nacional en els països que així ho desitgen.
L'identificador es composa de les següents cinc parts separades amb la grafia dels dos punts (:):
a) La sigla ECLI;
b) El codi de país en virtut la competència qual es dicta la resolució judicial.
c) L'abreviatura de l'òrgan jurisdiccional la qual es coneix com "codi de tribunal".
d) L'any de la resolució, escrit en forma de quatre dígits;
e) Un ordinal que haurà de ser únic, en el sentit que no hi ha d'haver més d'una fallada o sentència del mateix òrgan jurisdiccional durant el mateix any al qual s'atribuisca el mateix ordinal.
Així, per exemple, en la Sentència de la imatge, la qual es va citar en la nostra entrada del passat 20 de febrer, Tribunal Suprem: la limitació de la pensió compensatòria, com es pot vore, la referència es ECLI:ES:TS:2017:355, que significaria, segons el que hem vist, ES: que es tracta d'una Sentència dictada per un Tribunal que exerceix competències de l'Estat espanyol; TS: que es tracta del Tribunal Suprem; 2017: que va ser dictada en eixe any; 355: que es tracta de la Sentència amb eixe número que s'ha referenciat amb l'ECLI.
Comentarios
Publicar un comentario